Dobry mikser w kuchni to prawdziwy skarb. Obecnie każdy może sobie pozwolić na posiadanie jego bardziej profesjonalnej odmiany - miksera planetarnego, który za sprawą ruchu oscylacyjnego, jeszcze lepiej ubija i miesza, może także ugniatać gęste ciasta. To zwykle ten element przygotowania smacznych dań i wyrobów (np. pierogów, makaronu, klusek) najbardziej zniechęca, gdy wymaga ręcznego wyrabiania ciasta, od którego bolą dłonie, a kuchnia wymaga solidnego sprzątania.
W dużej misce, o pojemności 6,2 litra zmieścisz ok. 3-3,5 kg ciasta. Wygodnie wymieszasz i ugnieciesz ciasto na pizzę, na placek, na chleb i wiele innych w misce, której przeźroczysta pokrywa skutecznie chroni przed pyleniem i rozchlapywaniem zawartości na zewnątrz. Mikser możesz spokojnie zostawić pracujący, kiedy ty zajmiesz się przygotowywaniem dodatków i naczyń.
Do urządzenia dołączone są trzy końcówki do mieszania ciast o różnej gęstości. Moc pracy dostosujesz za pomocą podświetlanego pokrętła z 8 poziomami mocy. Jeśli ramię miksera będzie podniesione silnik się nie uruchomi, dlatego urządzenie jest bezpieczne zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.
Robot jest bardzo stabilny, u podstawy urządzenia są przyssawki, które zapobiegają przemieszczaniu się podczas pracy.
Najważniejsze cechy miksera planetarnego Bomann KM 398 CB:
- Mikser o bardzo dużej mocy 1200 W
- 8 poziomów prędkości (0/1/2/3/4/5/6 + funkcja pulsacyjna)
- Misa ze stali nierdzewnej o pojemności 6,3 litra na max. 3–3,5 kg masy ciasta
- Aluminiowe mieszadło do mieszania z odlewu ciśnieniowego – do lekkiego ciasta, np. ciasta kruchego, ciasta na biszkopt lub kruszonki
- Aluminiowy odlewany ciśnieniowo hak do ciasta – do ciasta ciężkiego, np. ciasta drożdżowego, ciasta na chleb lub makaron
- Trzepaczka ze stali nierdzewnej do ubijania białka, śmietany, bezy, kremy i wiele innych
- Solidny silnik w trwałej obudowie
- Obrotowe ramię wielofunkcyjne (rotacja 35°)
- Mechanizm odblokowujący ramię wielofunkcyjne
- Obwód bezpieczeństwa – maszyna zatrzymuje się podczas podnoszenia ramienia
- Przezroczysta pokrywa chroniąca przed zachlapaniem z otworem do napełniania (zdejmowana)
- Szczególnie łatwy w obsłudze i czyszczeniu
- Przyssawki u spodu wzmacniają stabilność i bezpieczeństwo pracy
- Uchwyt szybkomocujący do mocowania końcówek mieszających
- 220–240 V, 50 Hz, 1200
- wielkość urządzenia: 402 x 326 x 212 m
- wielkość opakowania: 458 x 360 x 316 mm
Rodzaje końcówek i ich zastosowanie:
-
Hak do zagniatania i wyrabiania ciężkich składników takich jak ciasto na chleb, bułki, wyrabianie ciasta na makaron, pierogowe, drożdżowe, faworkowe, pierniki itp. oraz wstępnego mieszania składników.
-
Mieszadło do ucierania i miksowania średnich składników takich jak gęste kremy, ciasto na naleśniki, biszkoptowe, ser na sernik, pasztety, farsze, mięso mielone, lukru, nadzienia, eklerów, ziemniaków puree itp.
-
Trzepak do ubijania lekkich składników takich jak piany z białek, jajek, śmietany, kremów gotowych, budyniu, majonezu, musów, sufletów, panierki, wyrabiania lekkich ciast biszkoptowych bez tłuszczu itp.
Produkt został odznaczony certyfikatem FOCUS - TEST DEUTSCHLANDS BESTE
Certyfikat TEST DEUTSCHLANDS BESTE został przyznany na podstawie badań przeprowadzonych przez „Germanys best household electronics”. W ramach testu porównane zostały produkty wybrane z ponad 20 000 marek z 274 segmentów rynkowych.
Celem wyróżnienia „Focus” jest wskazywanie produktów cieszących się największym uznaniem konsumentów. Certyfikat przyznany jest na podstawie badań niemieckiego rynku i potwierdza wysoką jakość produktów a także świadczy o dużym zaufaniu konsumentów i renomie marki.