Frytkownica beztłuszczowa Bomann FR 6002 H CB
Kompaktowa, beztłuszczowa frytkownica powietrzna Bomann FR 6002 H CB to połączenie pieca konwekcyjnego, grilla i frytkownicy. Umożliwia smażenie potraw bez użycia tłuszczu – przygotowywanie potraw odbywa się przy pomocy cyrkulacji gorącego powietrza. Dzięki temu potrawy są zdrowsze, mają mniej kalorii a poziom tłuszczu spada nawet o 95%. Urządzenie ma szerokie zastosowanie - dzięki niemu możemy piec, grillować, smażyć, podgrzewać, rozmrażać oraz opiekać. Przygotujemy w nim między innymi frytki, mięso, ryby, warzywa a nawet ciastka.
Timer pozwala dobrać odpowiedni czas przygotowywania potraw. Aby rozpocząć, wystarczy ustawić czas na pokrętle minutowym oraz żądaną temperaturę - po upływie zaprogramowanego czasu urządzenie automatycznie wyłączy się i poinformuje sygnałem dźwiękowym o zakończonym procesie. Urządzenie zaprojektowane jest pod kątem wygodnego czyszczenia oraz bezpiecznego przygotowania – posiada demontowalny pojemnik przystosowany do mycia w zmywarce, nienagrzewający się uchwyt oraz zabezpieczenie przeciw przegrzaniu i wyjęciu pojemnika.
Technologia termoobiegu powoduje że przygotowywane potrawy są chrupiące na zewnątrz i odpowiednio miękkie w środku. Kolejną zaletą jest zdecydowanie większa sprawność w porównaniu do frytkownicy konwencjonalnej – potrawy przygotowywane są szybciej z uwagi na ekspresowe nagrzewanie się frytkownicy. Metoda ta gwarantuje wydzielanie zdecydowanie mniejszej ilości pary i nieprzyjemnych zapachów w porównaniu do tradycyjnych frytkownic. Oszczędzamy również duże ilości oleju które zużywa się w konwencjonalnej frytkownicy.
Najważniejsze cechy frytkownicy beztłuszczowej Bomann FR 6002 H CB:
- Beztłuszczowa frytownica na gorące powietrze
- Niska emisja oparów i zapachów
- Oszczędność czasu i energii
- Chłodny w dotyku uchwyt
- Pojemność 3.6 litra
- Pojemnik z powłoką non-stick (nie przywierająca)
- Bezstopniowo regulowany termostat (80 ° C-200 ° C)
- Zegar 30-minutowy z sygnałem wyłączającym
- Dwie lampki kontrolne
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem
- Oznaczenia CE - spełnia wszystkie restrykcyjne normy UE
- Moc 1400 W
Urządzenie pozwala na przygotowanie:
- Frytek
- Krewetek w tempurze
- Kotletów i burgerów
- Racuchów
- Ryb
- Faworków
- Muffinek
- Warzyw
Produkty ziemniaczane, czas pieczenia, temperatura:
- Cienkie frytki mrożone: 12 – 16 min, 200 (°C)
- Grube frytki mrożone: 12 – 20 min, 200 (°C)
- Kostki ziemniaczane: 11 - 18 min, 180 (°C)
- Zapiekanka ziemniaczana: 18 – 22 min, 180 (°C)
- Placki ziemniaczane: 15 - 18 min, 180 (°C)
Mięso, czas pieczenia, temperatura:
- Stek: 8 - 12 min, 180 (°C)
- Kotlet wieprzowy: 10 – 14 min, 180 (°C)
- Hamburger: 7 – 14 min, 180 (°C)
- Kiełbaski w cieście: 13 – 15 min, 200 (°C)
- Udka kurczaka: 18 – 22 min, 180 (°C)
- Pierś kurczaka: 10 – 15 min, 180 (°C)
Ciasta, czas pieczenia, temperatura:
- Ciasto maks ⌀ 15 cm : 20 – 25 min, 160 (°C)
- Mufinki: 15 – 18 min, 200 (°C)
- Biszkopt maks ⌀ 15 cm: 20 -22 min, 180 (°C)
Lekkie przekąski, czas pieczenia, temperatura:
- Mrożone skrzydełka kurczaka: 6-10 min, 200 (°C)
- Mrożone paluszki rybne: 6- 10 min, 200 (°C)
- Sajgonki: 8 – 10 min, 200 (°C)
- Warzywa nadziewane 10 min, 160 (°C)
- Mrożone panierowane przekąski serowe: 8 – 10 min, 180 (°C)
Wymiary frytkownicy:
Wymiary: (ok. szer. x wys. x gł.) i waga
Urządzenie: 265 x 320 x 340 mm; 3.63 kg
Opakowanie: 307 x 353 x 307 mm; 3.95 kg
Produkt został odznaczony certyfikatem FOCUS - TEST DEUTSCHLANDS BESTE
Certyfikat TEST DEUTSCHLANDS BESTE został przyznany na podstawie badań przeprowadzonych przez „Germanys best household electronics”. W ramach testu porównane zostały produkty z ponad 20 000 marek z 274 segmentów rynkowych.
Celem wyróżnienia „Focus” jest wskazywanie produktów cieszących się największym uznaniem konsumentów. Certyfikat przyznany jest na podstawie badań niemieckiego rynku i potwierdza wysoką jakość produktów a także świadczy o dużym zaufaniu konsumentów i renomie marki.