Jaki blender kupić – ręczny czy kielichowy?
Blender – ten niewielki, niepozorny sprzęt potrafi prawdziwie zrewolucjonizować funkcjonowanie każdej kuchni. Rozdrabnia, mieli, miksuje – jednym słowem wyręcza nas w większości kuchennych zajęć, wymagających nie tylko siły, ale i ogromu cierpliwości. Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnego rodzaju urządzeń, które kuszą funkcjonalnością, ceną i nowoczesnym designem. Jak odnaleźć się wśród tak ogromnej różnorodności ofert? Podpowiadamy, czym warto kierować się, wybierając nowego kuchennego pomocnika.
Co to jest blender?
Blender to nieduże urządzenie kuchenne, które – jak sama nazwa wskazuje – służy przede wszystkim do mieszania (ang. blend – mieszać, łączyć). Dzięki odpowiednim ostrzom i końcówkom potrafi również rozdrabniać, miksować, kruszyć, a nawet mielić. Ze względu na swój poręczny kształt i niewielkie rozmiary w wielu domach stanowi bazę kuchennego wyposażenia. Wśród bogatej oferty nowoczesnych blenderów z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – bez względu na zasobność portfela i poziom kulinarnego zaawansowania.
Zastosowanie blendera w kuchni
Jak już wspominaliśmy blender – mimo skromnych gabarytów – to jeden z najbardziej wszechstronnych kuchennych sprzętów. Możliwości wykorzystania blendera w kuchni wydają się niemal nieograniczone i w znacznej mierze zależą od potrzeb i pomysłowości użytkowników.
Urządzenie w prosty sposób rozdrabnia świeże, gotowane i pieczone warzywa, owoce, a nawet mięso, dlatego doskonale sprawdza się podczas przygotowywania dziecięcych musów i przecierów. W kilka chwil potrafi zamienić tradycyjną zupę kalafiorową w delikatny krem, a gotowany groszek w apetyczne puree. Blender to także specjalista do kuchennych zadań specjalnych. Z łatwością rozdrabnia twarde orzechy, uciera ziemniaki, a nawet kruszy lód do koktajli i drinków.
Do czego blender może przydać się sportowcom i miłośnikom zdrowej kuchni? Dzięki jego funkcjonalności tuż po intensywnym treningu będą mogli cieszyć się smakiem świeżego koktajlu lub smoothie, a na lekką kolację przygotują domowy hummus i aromatyczne pesto ze świeżej bazylii. Zastosowanie dla blendera znajdą również miłośnicy słodkości, którym pomoże on w wyrabianiu ciasta na naleśniki czy gofry oraz przygotowywaniu kremów, lodów i innych smakowitych deserów. Do najczęściej wykorzystywanych funkcji blendera należą:
- miksowanie koktajli, zup i musów
- ubijanie piany z białek
- spienianie mleka
- ubijanie śmietany
- robienie majonezu
- blendowanie przecieru pomidorowego
- przygotowywanie ciasta na placki ziemniaczane, naleśniki i gofry
- kruszenie lodu
- rozdrabnianie ziół i orzechów
Jaki blender wybrać – ręczny czy kielichowy?
Podstawową kwestią podczas poszukiwań idealnego blendera jest odpowiedź na pytanie, jaki typ sprzętu najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni – blender kielichowy czy ręczny? Jak się do tego zabrać? Na początku warto przyjrzeć się właściwościom każdego z nich i zastanowić się, do czego dokładnie będzie nam potrzebne nowe urządzenie. Kolejną kwestią, która z pozoru może wydawać się dość prozaiczna, jest dopasowanie gabarytów urządzenia do metrażu naszej kuchni. O ile w przestronnych wnętrzach z pewnością znajdzie się miejsce na wielofunkcyjny blender stacjonarny, o tyle posiadaczom skromnych aneksów kuchennych częściej poleca się blendery ręczne o nieco skromniejszych rozmiarach. Już na początku warto też ustalić budżet, jaki chcemy przeznaczyć na nowy zakup. Cenowe widełki mogą ułatwić poruszanie się wśród wielu dostępnych ofert.
Blender ręczny
Obecnie to jeden z najpopularniejszych kuchennych gadżetów. Jak sama nazwa wskazuje, podczas użytkowania, trzyma się go w ręku, dlatego też szczególną uwagę należy zwrócić na wagę urządzenia oraz wygodę samego uchwytu. Blender ręczny składa się zazwyczaj z końcówki blendującej oraz rączki, w której ukryty jest jego mechanizm. Końcówka blendująca, wykonana z plastiku lub stali szlachetnej, posiada najczęściej osłonkę, która zabezpiecza przed rozpryskiwaniem się rozdrabnianych produktów. Do niektórych modeli dołączany jest również zestaw wymiennych akcesoriów (służących np. do ubijania czy spieniania mleka) oraz dodatkowy pojemnik. Co jeszcze można zrobić blenderem ręcznym? Doskonale sprawdza się podczas przygotowywania zup oraz różnego rodzaju puree, które można blendować bezpośrednio w garnkach, w których zostały ugotowane. Zazwyczaj sprzęty te są nieco mniejsze niż blendery stojące, dlatego z łatwością mieszczą się w każdej kuchennej szafce.
Zalety
- szybkie i wygodne czyszczenie
- niewielki rozmiar
- możliwość blendowania bezpośrednio w naczyniu, w którym przygotowywany jest posiłek
- możliwość miksowania niewielkich porcji
- cicha praca
- niższa cena
Wady
- niższa moc
- możliwość rozpryskiwania się produktów w czasie rozdrabniania
- częstsze przegrzewanie się urządzenia
- odsłonięte ostrza (niższe bezpieczeństwo użytkowania)
Blender kielichowy
Blender kielichowy, zwany również stojącym lub stacjonarnym, to wolnostojące urządzenie, posiadające specjalny pojemnik, w którym umieszczone są ostrza. Kielich napełniany jest od góry, a jego szczelne zamknięcie zabezpiecza przed pryskaniem i zabrudzeniami podczas blendowania. Zazwyczaj blendery stacjonarne – w porównaniu do ręcznych – są większe i cięższe, posiadają jednak większą moc, więcej funkcji i programów pracy, przeznaczonych do przygotowywania różnego typu posiłków. Ze względu na swoją budowę, polecane są szczególnie do wszelkich przetworów płynnych, takich jak koktajle czy smoothies, a także do rozdrabniania lodu i innych wyjątkowo twardych produktów.
Zalety
- większa moc
- możliwość dokładnego rozdrobnienia nawet bardzo twardych składników
- ochrona przed rozpryskiwaniem się produktów
- większa ilość funkcji i programów pracy
- wyższy poziom bezpieczeństwa (ostrza są ukryte w kielichu)
Wady
- większy rozmiar
- wyższa cena
- dodatkowe elementy wymagające czyszczenia
- głośniejsza praca
Wśród nowoczesnych propozycji blenderów znaleźć można zarówno uniwersalne, wielofunkcyjne urządzenia, jak i wyspecjalizowane gadżety, które maksymalnie ułatwiają przygotowywanie konkretnych posiłków, dlatego – jak już podkreślaliśmy – przed podjęciem zakupowej decyzji, należy bardzo dokładnie przemyśleć, do jakich czynności rzeczywiście będziemy chcieli wykorzystywać nowy blender.
Bez względu na to, czy będzie to blender ręczny, czy stojący warto również zastanowić się, jak ważne będą dla nas jego estetyczne walory i dopasować wygląd sprzętu do wystroju kuchni. Nasze dostępne są w wielu wersjach kolorystycznych, dzięki czemu bez trudu można znaleźć model odpowiadający nam zarówno pod względem technicznym, jak i wizualnym.
Jaki blender wybrać do koktajli, soków i smoothie?
Jeśli głównym zadaniem blendera ma być miksowanie mlecznych koktajli czy domowych smoothies ze świeżych warzyw i owoców warto zastanowić się nad zakupem sprzętu przeznaczonego do przygotowywania właśnie tego rodzaju napojów. Urządzenia takie jak Blender Proficook PC-SM 1078 to stacjonarne blendery, których kielich stanowi jednocześnie wygodną butelkę – po zmiksowaniu ulubionych składników wystarczy zakręcić pojemnik specjalną zakrętką. Sprytne rozwiązanie z pewnością spodoba się wszystkim zabieganym pracusiom oraz miłośnikom zdrowych przekąsek. Wystarczy kilka chwil i drugie śniadanie gotowe! Poręczną butelkę można zabrać ze sobą do pracy lub na siłownię, a po wypiciu bezpiecznie umyć w zmywarce.
Jaki blender sprawdzi się najlepiej do kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów?
Kruszenie twardych kostek lodu wymaga odpowiedniej mocy i zabezpieczenia przed rozpryskiwaniem się lodowych odłamków. Szukając kuchennego gadżetu, który najlepiej poradzi sobie z tym niełatwym zadaniem warto skupić się na blenderach kielichowych. Blender Profi Cook PC-UM 1086 o mocy 1250 W posiada dodatkową funkcję kruszenia lodu, dzięki której bez trudu rozdrabnia zarówno kostki lodu, jak i mrożone owoce. Jego moc docenią także amatorzy chrupiących deserów czy domowego masła orzechowego. Wyposażony jest w wyjątkowo wytrzymały nóż ze stali nierdzewnej z sześcioma ostrzami typu "pirania”. Wszystkie elementy nadają się do mycia w zmywarce, co zdecydowanie ułatwia czyszczenie urządzenia np. z pozostałości orzechowego kremu.
Jaki blender wybrać do twardych warzyw i placków ziemniaczanych?
Ręczne ucieranie twardych warzyw, takich jak marchew, seler czy ziemniaki, wymaga nie lada wysiłku, a ponadto często wiąże się z koniecznością sprzątania warzywnych wiórków, rozsypanych po całej kuchni. By ułatwić sobie przygotowywanie surówek, placków ziemniaczanych czy ciast na bazie warzyw warto rozważyć zakup sprzętu posiadającego dodatkową funkcję ucierania. W czasie poszukiwań należy zwrócić uwagę na moc urządzenia, która jest szczególnie istotna w przypadku obróbki twardszych produktów. Blender wielofunkcyjny Clatronic SMS 3455 o mocy 750 W posiada specjalne ustawienia turbo, wyposażony jest w tarcze o oczkach różnej grubości oraz pojemnik, do którego bezpiecznie trafiają rozdrobnione składniki. Dzięki wymiennym wkładkom oraz dodatkowym akcesoriom przydaje się również podczas wielu innych kuchennych czynności, takich jak krojenie czy ubijanie białek.
Jaka moc blendera będzie najlepsza?
Moc silnika to jeden z najważniejszych parametrów każdego blendera. Należy o niej pamiętać zwłaszcza jeśli planujemy wykorzystywać urządzenie do rozdrabniania twardych składników, takich jak wspomniane wcześniej orzechy, lód czy twarde warzywa. W takich wypadkach warto sięgać po sprzęty o mocy powyżej 700 W. Zazwyczaj wyższą mocą charakteryzują się blendery stacjonarne oraz wielofunkcyjne roboty. Do mniej wymagających zadań – ubijania czy miksowania – doskonale sprawdzą się natomiast blendery ręczne o niższej mocy ok. 200-500 W.
Ile kosztuje blender?
Popularne modele blenderów kosztują zwykle od kilkudziesięciu do kilkuset złotych, a ich ceny różnią się w zależności od funkcjonalności, mocy oraz rodzaju wykorzystanych materiałów. Niewielkie blendery ręczne są zazwyczaj tańsze od stacjonarnych i można je nabyć już za kwotę ok. 50 zł. Ceny blenderów kielichowych, charakteryzujących się wyższą mocą oraz szerszym zastosowaniem, rozpoczynają się od ok. 100 zł.
Odpowiednio dobrany blender ułatwia kuchenne prace, a w wielu przypadkach pozwala na znaczną oszczędność czasu i energii. Dobrej jakości urządzenie to zakup na lata, dlatego tak ważne jest staranne przemyślenie zakupu i dopasowanie sprzętu do własnych potrzeb i preferencji.