Wczytuję dane...

4 przepisy na smoothie ze szpinakiem

Jak sprytnie (i smacznie) wprowadzić szpinak do codziennej diety? Doskonałym rozwiązaniem są koktajle z dodatkiem zielonych liści, które dzięki odpowiednio dobranym składnikom, zyskują zupełnie nowe, zaskakująco pyszne oblicze. Oto kilka prostych przepisów na smaczne i zdrowe smoothie ze szpinakiem!

Smoothie to rodzaj koktajlu, przygotowywany na bazie zblendowanych owoców i warzyw. W zależności od receptury oraz naszej kreatywności, może się w nim znaleźć mleko, jogurt lub napój roślinny, aromatyczne przyprawy czy nasiona, pełne witamin i zdrowych tłuszczy. Miksowanie składników o różnej konsystencji i smaku pozwala zamknąć w jednym, niewielkim posiłku całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia substancji.

Smoothies uwielbiane są przez miłośników zdrowego odżywiania oraz sportowców – zwłaszcza tych, którym brakuje czasu na celebrowanie każdego posiłku. Szklanka koktajlu z odpowiednio dobranych składników z powodzeniem może zastąpić pełnowartościowe śniadanie albo potreningową przekąskę. Przelane do butelki lub wygodnego bidonu, smoothie można zabrać ze sobą do pracy, na siłownię czy wycieczkę rowerową. Doskonale sprawdza się również jako zdrowy zamiennik gęstych słodzonych soków dla dzieci. Dzięki kolorowym koktajlom zdecydowanie łatwiej jest przemycić do ich diety zdrowe produkty, które niestety nie zawsze są lubiane przez małych niejadków. Jednym z takich składników jest właśnie szpinak.

Zobacz jak jak łatwo przyrządzisz smoothie z PROFI COOK PC-SM 1103

Właściwości zdrowotne szpinaku

Szpinak to prawdziwa bomba witamin i cennych minerałów. W 100 gramach zielonych liści ukryte jest niemal 70 mg witaminy C, czyli mniej więcej tyle, ile w 100 gramach cytryny. Szpinak stanowi również cenne źródło innych antyoksydantów, w tym β-karotenu, który pozytywnie wpływa m.in. na zdrowie naszej skóry. Substancja ta w połączeniu z luteiną chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Dzięki zawartości witaminy K szpinak wspiera funkcjonowanie układu kostnego; zawarty w nim tylakoid korzystnie wpływa na hamowanie uczucia głodu, natomiast cholina pomaga regulować odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. 100 gram szpinaku to zaledwie 20 kcal, dlatego stanowi on doskonałe uzupełnienie diety redukcyjnej.

Dlaczego smoothie szpinakowe jest zdrowe?

Dla wielu z nas jedynym skojarzeniem ze szpinakiem jest szarozielona papka, do jedzenia której zmuszani byliśmy przez nadopiekuńcze babcie i surowe panie przedszkolanki. Choć trudno podważać ich dobre intencje, serwując nam rozgotowany szpinak pozbawiały nas nie tylko przyjemności smakowych, ale również wielu zdrowotnych korzyści. Wraz z wysoką temperaturą z zielonych liści ucieka bowiem wszystko to, co najcenniejsze. By w pełni wykorzystać witaminowe bogactwo szpinaku najlepiej spożywać go na surowo, np. w postaci sałatek, soku szpinakowego czy pożywnych koktajli. Co więcej, dopiero dzięki rozdrobnieniu liści, z komórek rośliny uwalniany jest wspomniany wcześniej tylakoid. Smoothie szpinakowe to zatem nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza forma serwowania szpinaku, którą warto wprowadzić na stałe do codziennego jadłospisu. Jak to zrobić? Przedstawiamy 4 pyszne i banalnie proste przepisy na koktajle ze szpinakiem.

Jak to zrobić? Przedstawiamy 4 pyszne i banalnie proste przepisy na koktajle ze szpinakiem.

Smoothie ze szpinakiem i bananem

Zielony koktajl ze szpinakiem z dodatkiem banana oraz płatków zbożowych to świetna propozycja na pełnowartościowe, pożywne śniadanie. Odpowiednia kombinacja białka, węglowodanów i naturalnych cukrów stanowi solidny zastrzyk energii, witamin i dobroczynnych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień.

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak oraz owoce dokładnie opłukać i osuszyć.
  2. Banana obrać i pokroić.
  3. Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
  4. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  5. Śniadaniowe smoothie jest gotowe do spożycia bezpośrednio po zmiksowaniu. Można również przygotować je dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do schłodzenia.

Smoothie ze szpinakiem i kiwi

Szpinakowe smoothie z kiwi oraz natką pietruszki z powodzeniem można nazwać eliksirem piękna i młodości. Zielone owoce i warzywa stanowią bogate źródło witamin i antyoksydantów, a zawarty w nich chlorofil doskonale oczyszcza organizm i pomaga chronić naszą odporność. Uwaga! W zielonym koktajlu nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczy, które umożliwiają prawidłowe wchłanianie dobroczynnych substancji.

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 jabłko
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ¾ szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • kilka orzechów lub łyżka oleju tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce oraz zielone liście dokładnie opłukać i osuszyć.
  2. Kiwi obrać i pokroić na kawałki.
  3. Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić.
  4. Blendować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smoothie ze szpinakiem, jabłkiem i ogórkiem

Lekkie zielone smoothie doskonale sprawdzają się latem, gdy nasz organizm potrzebuje przede wszystkim właściwego nawodnienia. Ogórek, składający się w ponad 90% z wody, to idealna baza dla orzeźwiających koktajli, które dzięki dodatkom takim jak szpinak, stają się jednocześnie prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 średni ogórek
  • 1 jabłko
  • ½ szklanki wody
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Składniki opłukać i osuszyć.
  2. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  3. Jabłko pokroić i oczyścić z gniazd nasiennych.
  4. Dokładnie zblendować.
  5. Smoothie podawać mocno schłodzone.

Smoothie ze szpinakiem i owocami dla dzieci

Jak już wspominaliśmy, kolorowe smoothie to sprytny sposób na wprowadzenie zielonych warzyw do dziecięcej diety. Wystarczy odpowiednio połączyć je z uwielbianymi przez maluchy owocami, by stworzyć pyszną i zdrową przekąskę, która zadowoli każde małe podniebienie.

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia
  • ½ jabłka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce oraz szpinak umyć i dokładnie osuszyć.
  2. Banana obrać ze skórki i pokroić.
  3. Jabłko i brzoskwinię pozbawić pestek. Pokroić na małe kawałki.
  4. Wszystkie składniki zmiksować i pozostawić na ok. 10 min, by nasiona zdążyły nieco spęcznieć.